Microsoft Family Safety – appen som beskytter det som betyr mest

Microsoft treffer innertier med nyttige funksjoner for familien som stedsdeling, spilletid, søkefiltre og ukentlige aktivitetsrapporter.
Publisert 3. august 2020 i Tips & triks

Joakim Jaksland

Markedsansvarlig

Siden appen nylig ble lansert har jeg testet den med familien min, og vi er svært fornøyde! Som barn var jeg mest opptatt av å løpe rundt og bygge trehytter etter skolen. I dag er barna mine som oftest på enhetene sine, enten de spiller med vennene sine, slår ihjel litt tid på sosiale medier eller lærer eksternt. 

Barn nå til dags har tilgang til ufattelige mengder med informasjon og svært mange kontaktflater mot andre mennesker på nett. Dette er en skremmende tanke for foreldre flest. Som pappa ønsker jeg å gi barna mine uavhengighet til å lære og vokse, samtidig som de sikre og er trygge både på nettet og i den virkelige verden. 

Akkurat her kommer Microsoft sin siste nyvinning til sin fulle rett. Appen har både hjulpet oss å skape sunnere vaner for barna våre, samtidig som den har gitt oss litt mer ro. Her er en kort oversikt over de nyttigste funksjonene i appen.

Bruk den ukentlige aktivitetsrapporten som en samtalestarter. 

Hver uke mottar foreldre og barn en e-post med høydepunkter om barnets digitale aktiviteter. Dette skaper en genial mulighet for en samtale med barna om hvor mye tid de bruker på enhetene sine og hvilke nettsteder og innhold de ser på. Forrige uke viste den ukentlige aktivitets-e-posten til min eldste at han hadde prestert å bruke 21 timer på å spille Minecraft. Etter litt relativ kjapp hoderegning innså han selv at det kanskje var litt i overkant per dag på tross av at han hadde bygd et «sykt bra tårn». Nedenfor kan du se et eksempel på rapporten som foreldre og barn mottar.

Begrens spilling og få mer tid til læring.

De siste månedene har vi alle brukt mye mer tid hjemme enn vanlig. Dette betyr at barna mine naturlig nok har brukt mer tid på enhetene sine. En av favoritt funksjonene mine i appen er tidsbegrensning på spill. Disse begrensningene gir barna mine muligheten til å bruke enhetene sine til læring når de har brukt opp spilletiden. Fruen og jeg kan også gi dem mer skjermtid hvis de går tom og maser om ekstra tid. Dette gir familien vår den fleksibiliteten vi trenger med en noe skiftende timeplan. Nedenfor er et eksempel på hvordan foreldre kan sette opp grenser for spilletid.

Velg det riktige innholdet

Dette er en av funksjonene som har gitt meg mest ro i sjelen. Den lille enheten barna har i lommen inneholder menneskehetens samlede verker på både godt og vondt. I det siste har min ni år gamle sønn kommet over noen uheldige nettsider. Med Family Safety-appen har vi brukt web- og søkefiltre for å blokkere innhold for voksne og satt surfing til barnevennlige nettsteder. Denne funksjonen fungerer med Microsoft Edge-nettleseren på Windows, Xbox og Android.

Nedenfor er et eksempel på hvordan foreldre kan sette opp innholdsfiltre og bidra til en tryggere nettleseropplevelse.

Vet hvor familien er om noe skulle skje

Alle husker nok den gufne følelsen i magen da Covid-19 bredte seg som ild i tørt gress og Erna Solberg erklærte unntakstilstand på TV, «Hvor er barna?». Nå når ting har åpnet opp igjen, hjelper familiesikkerhetsfunksjonen deg også med å holde kontakten i den virkelige verden. Med stedsdeling kan du se hvert av familiemedlemmenes sist kjente lokasjon på et kart og lagre de stedene de besøker mest, for dermed å se at alle er der de burde være med kun et øyekast.

Det er vell så viktig at familiens personvern er godt beskyttet. Jeg er ingen tilhenger av apper som selger eller deler familiens posisjonsdata til tredjeparter. Microsoft Family Safety gir deg full kontroll over hvordan og hvorfor data blir samlet inn og brukt. I motsetning til andre lignende apper, vil ikke familiens posisjonsdata bli solgt eller delt med forsikringsselskaper eller datameglere.

Dette er bare noen av mulighetene i appen vi har testet, men jeg kan anbefale den på det sterkeste. Appen kan lastes ned enten via Appstore eller Google Play.

FunnFolk

Med kunden i fokus

Julie Gjengstø Johansen flytter hjem til Narvik og starter som kundeutvikler i Funn.

Sikkerhet

Løsepengevirus & sikkerhetshull

Vi ser stadig flere eksempler på angrep knyttet til løsepengeviruset (Mespinoza/Pysa) mot ulike bransjer.

Sikkerhet

Sikkerhetstrusler desember 2020

I disse dager florer det med falske e-poster som ofte ser ut som de kommer fra noen du stoler på, gjerne med link til en fil i OneDrive eller SharePoint.